ضرورت مسئله
دستگاه گوارش از مهمترین ارکان دخیل در سیستم ایمنی بدن میباشد و حدود 70 درصد عملکرد سیستم ایمنی انسان را تحت تأثیر قرار میدهد. از طرفی روده زیستگاه و خواستگاه اصلی باکتریهای مفید بدن است و تعادل بین میکروبهای مفید و مضر روده در سلامت انسان از اهمیت بسزایی برخوردار است. دراینبین، باکتریهای پروبیوتیک و پستبیوتیکها میتوانند نقش مهمی در تعادل فلور طبیعی بدن ایفا کنند.
بهطورکلی سلامت میکروبیوم روده میتواند از دو طریق تأمین شود:
- مسیر اول وابسته به فرم زنده میکروبیوم و فعالیت متابولیکی آن
- مسیر دوم وابسته به ترکیبات غیرزنده و زیستی مشتقشده از میکروبیومها (پستبیوتیکها)
بنابراین شناسایی و توسعه پستبیوتیکها به دلیل داشتن ترکیبات مختلفی که اثراتی نظیر تنظیمکنندگی سیستم ایمنی بدن را ایجاد میکنند، جهت ارتقا سلامت و بهبود عملکردهای فیزیولوژیکی افراد بهویژه کودکان و نوزادان مورد توجه خاص میباشد.
ازآنجاییکه پستبیوتیکها در مقایسه با باکتریهای پروبیوتیک والد خود، نیازی به زندهمانی ندارند و میتوانند اثرات سلامتبخش مشابهی را ایجاد کنند، بهکارگیری آنها در سیستمهای تحویل مختلف (محصولات غذایی، مکملها) کاربردیتر و مقرونبهصرفهتر میباشد. درنتیجه پستبیوتیکها را میتوان بهعنوان راهبردی نوین در طیف وسیعی از محصولات فراسودمند غذایی به کار گرفت.
پستبیوتیکها مواد غیر سمی و ایمنی هستند که داراي فعالیتهاي زیستی مانند تعدیل سیستم ایمنی، پیشگیري از چاقی، تعدیل فشارخون و غیره میباشند و نقش اساسی و بالینی پروبیوتیکها را ایفا میکنند، ضمناً با توجه به ماندگاری طولانیمدت، میتوانند در انواع مختلف غذاها و مکملهای غذایی مورد استفاده قرار گیرند.
پژوهشهاي جدید در ارتباط با پروبيوتيكها بهعنوان مولد ترکیبات پستبیوتیکی، بیانگر شواهدی چون اثرات سلامتبخش بیشتر آنها، دستيابي به نژادهاي بهينه و بومی از نظر خواص سلامتبخش، بهبود قابليت زيستي و خواص حسي فرآورده از طريق جداسازي و گزينش نژادهاي مناسب، توليد محصولات متنوعتر و اختصاصيتر براي مقاصد خاص بهویژه کودکان و نوزادان میباشد. لذا با توجه به ماهیت غذاها و مکملهای غذایی مورد استفاده برای کودکان و نوزادان و لزوم استفاده از سوشهای پروبیوتیکی بومی به جهت اثربخشی بیشتر، دستیابی به پستبیوتیکهای حاصل از باکتریهای پروبیوتیک ایزوله شده از شیر مادران ایرانی حائز اهمیت میباشد.
مشروح مسئله تحقیقاتی
با توجه به توسعه پایدار محصولات زیستفناوری غذایی، اهمیت بومیسازی باکتریها و تأمین امنیت بیولوژیکی، طرح حاضر در نظر دارد با ایزولاسیون سویه باکتریایی مفید از شیر مادران ایرانی در مرحله اول و سپس با شناسایی و انجام آنالیزها و دستهبندی پستبیوتیکهای حاصل از این سویه باکتریایی، زمینه کاربرد آینده آنها را در محصولات غذایی کودکان و نوزادان (مانند شیر خشک) فراهم نماید.
در طرح حاضر باید با استفاده از سوشهای بومی و غیر
GMO (دستکاری نشده ژنتیکی) در راستای تولید پستبیوتیکهای مؤثر برای نوزادان و کودکان، دانشی جدید را در کشور جهت توسعه انواع محصولات غذایی کودکان و نوزادان بنا نهاد و تنوع گستردهای در سبد محصولات غذایی فراسودمند کودکان ایرانی در جهت ارتقا سیستم ایمنی آنها فراهم نمود.
خروجیهای مورد انتظار تحقیق
- شناسایی ترکیبات پستبیوتیک ارزشمند حاصل از سوش ایزوله حاصل از شیر مادران ایرانی
- توسعه ماده اولیه مؤثر پستبیوتیکی برای تولید انواع شیرخشک و غذای کودک
- توسعه سوش سازگار با شرایط گوارشی کودکان و نوزادان
الزامات تحقیق
- استفاده از سوشهای بومی و غیر GMO در توسعه پستبیوتیک
معیارهای ارزیابی و انتخاب مجری
- تحصیلات و سوابق تیم تحقیقاتی و تناسب آن با مسئله
- رویکرد فنی تیم تحقیقاتی به مسئله
- دسترسی به تجهیزات آزمایشگاهی و مواد اولیه و سایر الزامات اجرای تحقیق
- زمان و هزینه اجرای تحقیق
تسهیم مالکیت فکری
- مالکیت معنوی: مجری در مالکیت معنوی ناشی از اجرای تحقیق سهیم خواهد بود و انتشار مقاله مشترک توسط مجری و متقاضی در ژورنالهای داخلی و خارجی، ارائه مقاله در کنفرانسها و سمینارها با موافقت و اشاره به نام همه دستاندرکاران مجاز خواهد بود.
- مالکیت منافع مادی: با توجه به مدل کسبوکار شتابدهنده متقاضی، 35 درصد از منافع مالی ناشی از توسعه این فناوری متعلق به شتابدهنده متقاضی بوده و 65 درصد از منافع مالی نیز به مجری تعلق خواهد گرفت.
ارسال پروپوزال
پروپوزالها صرفاً باید در چارچوب موردنظر صندوق نوآوری و شکوفایی، تدوین و حداکثر تا تاریخ 30 دیماه 1399 در سامانه غزال به آدرس
https://ghazal.inif.ir/grant ارسال شوند. پروپوزالهایی که در چارچوبی غیرازآن، یا به روشهای دیگر به دست صندوق برسند، وارد فرایند ارزیابی نخواهند شد.
پاسخ دهید